AV Sparta / Nieuws / 2024 / Spanning stijgt in Competitie U14/U16

Spanning stijgt in Competitie U14/U16

Na twee voorronden van de Competitie U14/U16 hebben zowel de jongens- als de meisjesteams van Sparta nog steeds kans op kwalificatie voor de A-finale in september. Het kan niet anders of het wordt op de slotdag, 22 juni in Rotterdam, een zeer spannende atletiekdag.

Door de belabberde toestand van de baan in het Zuiderpark was uitwijken naar de accommodatie van AV ’40 in Delft een mooie oplossing. Met hulp van de gastvrije blauwwitten stond de wedstrijd onder organisatie van Sparta. Het resultaat was een schitterende sportdag, met vrijwel ideale omstandigheden.

De grootste spanning zit bij de jongensteams. De beste twaalf van de landelijke stand na drie voorronden mogen het tegen elkaar opnemen in de A-finale in september. De U16 staat nu op de veertiende plaats en heeft op de slotdag een goede dag nodig om zich te kwalificeren. Onze Jongens U14 bezetten positie zeventien en hebben een voortreffelijke laatste ronde nodig. De verschillen zijn klein, dus onmogelijk is dat niet, moeilijk wel.

In de eerste voorronde verrasten de Jongens U14 al met de 21ste plaats, de dagstand in Delft leverde het team de dertiende  klassering op, overall na twee dagen dus zeventiende. Ook zaterdag waren Jurvandi Ortela en Mark Zupancic de pilaren van de ploeg. Ze maakten met respectievelijk 10,38 en 10.57 de dienst uit op de 80 meter en Mark zoefde bovendien als beste over de horden op de 80H. Zijn tijd was 12,60 seconden: een verbetering met 0,13 en daarmee is hij nu zevende aller tijden van Sparta. Ook op hoog excelleerde Mark: hij ging voor het eerst over 1,50 meter. Jurvandi aasde bij het verspringen wederom op een sprong van meer dan vijf meter, zoals begin april in Barendrecht, maar moest deze keer genoegen nemen met 4,76 meter, goed voor de tweede plaats. Jurvandi maakte ook deel uit van de estafetteploeg die indruk maakte op de 4x80, die verder bestond uit Thei Leijendeckers, Adam Portier en Flyn Cogavin. De klok stond stil op 45,19 seconden en dat bleek de tweede tijd van de dag te zijn. Abel van der Lugt en Petar Donevski scoorden een pr op discus. Met de deze keer afwezige Louis de Iongh op de laatste dag ook in de gelederen, is dit team straks op volle sterkte. Een plaats in de A-finale zou een sensatie zijn.

De Jongens U16 misten Hidde Commandeur in de opstelling en dat kostte vooral op de lange afstand, de 1500 meter deze keer, kostbare punten. Zijn vervangers Jarno van der Veen en Thomas Honig (pr verbeterd met zes seconden) deden het prima, maar beschikken nog niet over de sub-5 minuten die Hidde in de benen heeft. Thomas nam ook op de 4x100 meter zijn plaats in. Dat maakte geen enkel verschil, want evenals in de eerste wedstrijd klokte het viertal, dat verder bestond uit Diego Westendorp, Quenten Kopra en Rik Faber, 48,19 seconden: exact tot op de honderdsten dezelfde tijd als eerder dit seizoen. Met Rik en Quenten zijn ook de beste sprinters van zaterdag in Delft genoemd, waar de 150 meter de klus voor de snelle mannen was. Voor Quenten was het de eerste keer dat hij dit nummer aanviel, dat voor hem als liefhebber van het kortere werk welhaast als MiLa aanvoelt. 18,55 seconden knipperde de klok toen hij over de finish raasde, een mooi debuut. Rik Faber, met rugklachten, roffelde over de baan naar 17,30 seconden en duldt nu op Sparta’s ranglijst aller tijden bij de U16 alleen nog Angelo de Nooijer voor zich. Verbluffend was het optreden van Peter Zupancic op de 100 meter horden. Sneller dan ooit nam hij de hindernissen van 84 centimeter. Moest de ploegleiding hem er eerder dit atletiekjaar nog ervan overtuigen dat het team hem nodig heeft, inmiddels is Peter een puntenverzamelaar van formaat. 16,17 tellen deed hij over de 100H, daarmee zijn beste tijd met ruim anderhalve seconden inkortend. Diego ging eveneens hard over de obstakels in een fraai pr van 16,47. Owen Eilers boekte voor de verandering niet op speer maar op ver zijn meeste progressie: hij kon met 4,40 meter op zak naar huis. Onvermeld mag evenmin blijven de prestatie die Tomas Ruiz Fonhof neerzette op hoog. Hij begon de dag met een pr van 1,23 meter en bij het sluiten van de markt stond er 1,45 meter achter zijn naam. Een verbetering van een dergelijke omvang komt niet vaak voor.

De Meisjes U14 toonden in Delft wederom aan over een goede, brede ploeg te beschikken. Achtste staan ze in de nationale stand. Dat is nog niet voldoende om helemaal gerust te zijn op een finaleplaats, maar ze zijn goed op weg. Eva Rittershaus, als altijd weer in de aanvalsmodus, won de 600 meter en knabbelde een seconde van haar pr af (1.48.13). Ook Lois Dekker en Imani Fung-Loy verbeterden zich op de anderhalve ronde met beiden een tijd van 1.57. Lois werd met 9,90 meter derde bij het kogelstoten en op dat onderdeel stootte Lisa de Brakeleer verder dan ze ooit heeft gedaan: 9,44 meter, de magische grens van tien meter lonkt. Josien Weijers toonde zich van grote waarde door tweede te worden bij het verspringen en op de 60 meter, met een nieuw pr van respectievelijk 4,65 meter en 8,53 seconden. Samen met Louise Beemsterboer, Imani Fung-Loy en Aino Derby voltooide Josien de 4x60 in een mooie 33,07 seconden en dat is op de nationale ranglijst van dit jaar de zesde tijd.

Over de Meisjes U16 behoefde zich de grote schare geel-zwarte fans de minste zorgen te maken. De 4x80 meter in de vertrouwde opstelling die vorig maand doordrong tot de top tien aller tijden van Nederland was met 40,28 seconden solide. Milou Heurter won het kogelstoten met 11,82 meter en eindigde samen met Amber Steijn in de top drie bij de 80H, Eliza van Velthoven werd tweede  bij het hoogspringen met 1,55 meter. Kortom: de dames haalden weer het solide hoge niveau dat we inmiddels van hen zijn gewend. Ze kregen uitstekende ondersteuning van Danira Reis met 27,69 meter op speerwerpen en Fycke Trinthamer op de 1500 meter (derde plaats in 5.22.17). Fijn was ook de constatering dat haar zus Nyncke toegroeit naar haar vorm van vorig jaar. Ze legde de anderhalve kilometer af in 5.45.74. Lara Ruiz Fonhof leverde een uithaal op speer af. Het gevaarte landde na een zweefvlucht van 27,07 meter, bijna twee meter verder dan ooit.

Hartelijk dank aan de trainers, ouders en andere supporters alsook aan de ploegleiders Linda de Kleijn en Ariën Tuin. Een extra woord van dank aan de vele juryleden die zich zaterdag hebben ingespannen om deze ‘thuiswedstrijd’ goed te laten verlopen. Eveneens verdient onze jury-coördinator Layla Reis een groot compliment voor het samenstellen van de jury. Dat is een intensieve klus, die niet te onderschatten is. Het feit dat de organisatie juryhesjes tekort kwam, was het tastbare bewijs dat Layla haar taak uitstekend had uitgevoerd. Tot slot ook een hartelijk dank-je-wel aan het wedstrijdsecretariaat bestaande uit Marianne van Velthoven en Nicole Steijn, die zich niet alleen door een stapel uitslagen heen ploeterden maar ook vraagbaak waren voor velen met een vraag of probleem.

George Portier nam zijn camera mee en het fraaie resultaat is een hier te vinden.