AV Sparta / Nieuws / 2024 / Estafettefeest levert tien medailles op

Estafettefeest levert tien medailles op

Het NK Estafette is Amstelveen leverde afgelopen weekend tien medailles op. Was op de eerste dag de oogst met drie plakken nog bescheiden, daar kwamen op de tweede dag nog zeven stuks bij.

De Sparta-aanhang had zich zondagmorgen op de baan van AV Startbaan in Amstelveen al vroeg met vlaggen en tenten genesteld in de bocht naar de finish en daar zaten ze de gehele dag in het zonnetje te genieten van het jaarlijkse estafettefeestje. Kwam er een clubgenoot voorbij rennen, dan veerde de massa op uit de campingstoeltjes en moedigde de atleet luidkeels aan, die zich gesteund door heel Sparta naar de eindstreep spoedde. Zo ging het keer op keer, of het nu de Meisjes U14 waren of de Masters die zich waagden aan de Zweedse estafette, wie in een geel-zwart tenue voorbij raasde kon op gejuich rekenen.

En er viel veel te juichen. Onder meer voor de Meisjes U16. Vorige week werden ze kampioen in de A-finale van de landelijke competitie en die status maakten ze in Amstelveen waar. De Zweedse estafette leverde een zilveren medaille op voor Eliza van Velthoven, Elise Blokland, Milou Heurter en Amber Steijn. Alleen AKU was sterker, vooral door een zeer sterke loopster op de 300 meter. Maar op de 4x80 en de 4x800 meter was Sparta de baas. De sprintestafette was een van de hoogtepunten van de dag. Het kwartet dat ook de Zweedse al had gelopen, knabbelde 0,05 seconden van het toch al zo scherpe clubrecord  en bracht het op 39,35, hetgeen de derde tijd is op de Nederlandse aller-tijdenranglijst. Elise, Eliza, Milou en Amber gaven een indrukwekkende masterclass wisselen op volle snelheid. Het goud was volkomen terecht.

Net zo verdiend was de eerste plaats die Elise Blokland, Nyncke en Fycke Trinthamer samen met Suzanne Harland pakten op de 4x800 meter. Ze liepen in de eerste serie 10.15,80 en keken met spanning toe of die tijd in de tweede serie stand zou houden. Toen de laatste loopster van Lycurgus alleen nog Sparta van de hoogste podiumtree kon duwen als ze de laatste honderd meter in een paar seconden, zou afleggen barstte het feest los. Dat het viertal twaalf tellen boven het clubrecord was gebleven deed niet terzake, het ging om de klassering. Een extra vermelding waard: de 1.08 over de eerste ronde van Suzanne, die razendsnel haar team van plaats drie naar de kop bracht.

Hun trainingsgenoten Mirte Honig, Senne te Nijenhuis, Zoë van Dam en Carrée Wagter maakten gretig deel uit van de festiviteiten van de U16. Ze hadden een half uur eerder in de categorie U20 het zilver veroverd in een nieuw clubrecord van 9.55,85. Carrée was als vierde loopster amper over de finish of ze werd al besprongen door de andere drie, intens gelukkig met deze zilveren beloning voor maandenlang hard trainen in weer en wind.   

Ook in de klasse Vrouwen U20 en eveneens de tweede plaats: Jasmijn Bakker, Roshwita Holstein, Dané Goosen en Chanel Derby op de Zweedse estafette. Een goede en solide race van de dames, zonder haperingen en met zelfs halverwege even zicht op een nog betere klassering.  

Van de zeven medailles op de tweede dag waren er vijf van een vrouwenteam. De twee plakken van de mannen kwamen voor rekening van de Jongens U16. Op de Zweedse estafette waren ze superieur. Rik Faber opende op de 400 meter een splittijd van onder de vijftig seconden, Diego Westendorp trok hard door op de 300 meter, waarna Quenten Kopra bewees dat zijn bewering dat de 200 meter te lang voor hem is met een flink aantal korrels zout moet worden genomen. Owen Eilers transporteerde het stokje naar de streep waar de klok stopte op 2.07,86, ruim drie seconden sneller dan de concurrentie.

Ook op de 4x800 meter vielen de Jongens U16 in de prijzen. Hidde Commandeur pakte in de tweede serie resoluut de kop met een splittijd op het niveau van zijn pr (2.08) waarna eerst Thomas Honig en daarna Jarno van der Veen op weg gingen om slotloper Diego Westendorp te lanceren. De liep een niemandsland met AV 1923 ver voor zich, zonder zich veel zorgen te hoeven maken over de activiteiten achter hem. Opgetogen namen ze op het podium de zilverkleurige medaille in ontvangst.

 

Dag 1

Op zaterdag was het lang wachten voordat er geel-zwarten op het erepodium klommen. Het evenement was om 10.00 uur begonnen, maar de klok was al voorbij vier uur toen ons Masters-team op de 4x100 hun eerste plaats vierden. De toch al schaarse concurrentie had zich voor het startschot teruggetrokken, zodat Johan van Velthoven, Wessel Lasseur, Tyronne Heerenveen en Piotr Skalny in de Masters-historie van Sparta. Johan en Wessel kwamen ook aan de start op de 4x400 meter, samen met Coen Peelen een Caesaré Belfor. De laatste had als slotloper het goud binnen handbereik, maar had na een erg enthousiast begin op de laatste honderd meter niet meer de benen om AV ’40 voor te blijven. Met een fraaie tweede plaats mochten onze Masters ook best tevreden zijn.

Indrukwekkend was de derde medaille van de dag. De avond was op de baan van AV Startbaan al gevallen toen Dané Goosen, Charissa Boeters, Roshwita Holstein en Chanel Derby op de 4x200 meter bij de Vrouwen U20 naar sensationeel zilver snelden. Op papier leek de vijfde plaats het maximaal haalbare, maar in de praktijk toonden de dames aan dat vechtlust in de estafette minstens zo veel waard is als scherpe individuele pr’s. Dat ze zo laat op de dag nog veerkracht etlateerden, was knap, want Dané, Charissa en Chanel waren samen met Karin Udogaranya dicht bij een medaille op de 4x100 meter, maar vergooiden hun kansen door een ondermaatse wissel. En Roshwita moest even slikken toen zij met Jasmijn Bakker en de zusjes Djaya en Nubia Belfor op de 4x400 vierde werd op een luttele 0,11 seconden van het podium. En glansrijke plak voor de 4x200 dus, geen wonder dat de organisatie bij de prijsuitreiking de Spartaansen de bloemen van de winnaars per ongeluk in handen duwden. Een begrijpelijk misverstand.

Het tweedaagse spektakel was op zaterdagochtend begonnen met de 10x40 voor de U9 en U10, en 10x60 voor de U11 en U12. Jammer was dat beide Sparta-teams tijd verloren door het stokje te laten vallen – een ongelukje dat veel ploegen overkwam. Toch lukte het om mooie ereplaatsen in de wacht te slepen: vijfde op de 10x40, zesde op de 10x60.

Bij de reguliere estafettes maakten onze Jongens  U11 de meeste indruk. Ze strandden op de 4x40 meter op slechts 0,04 seconden van de medailles en moesten genoegen nemen met de vierde plaats. Hun tijd was 36,19 seconden, dicht bij het clubrecord dat al sinds 1986 op een handgeklokte 35,8 seconden staat.

De Sparta-pupillen deden hun uiterste best om in de hectiek die de estafette altijd met zich meebrengt, alles te geven, gesteund door de aanmoedigingen van hun clubgenoten, ouders en andere supporters. Niet elke wissel verliep vlekkeloos, maar geen enkel team werd gediskwalificeerd. En dus konden ze tevreden terugkijken op een spannende en enerverende atletiekdag.

Dank aan alle trainers en supporters die er voor de atleten een prachtig estafettetoernooi van hebben gemaakt! 

Via deze link zijn foto's van het NK Estafette te bekijken (met dank aan Marianne van Velthoven):

https://photos.app.goo.gl/ZGwuLVw1pfSKb2Jv6